Ο Υμηττός κινδυνεύει!

Στις 2 Δεκεμβρίου «δικάζεται» το καθεστώς προστασία του Υμηττού στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Προκήρυξη του «Ξεκινήματος Ζωγράφου» που μοιράζουμε τις τελευταίες βδομάδες στο Δήμο μας.

kaisariani-dasos

Στις 2 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα «δικάσει» το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 187/2011, το οποίο καθορίζει το καθεστώς προστασίας του Υμηττού. Η δίκη γίνεται επειδή ο Δήμος Κορωπίου έκανε προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί το ΠΔ 187/2011 για την προστασία του Υμηττού. 

Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ πιθανό, όπως θα εξηγήσουμε και στη συνέχεια, το ΣτΕ να αποφασίσει να ακυρώσει το ΠΔ 187/2011 και ο Υμηττός να κινδυνεύει με ακόμα μεγαλύτερη τσιμεντοποίηση. 

Το ΠΔ 187/2011

gr126_dkazanis_4Το ΠΔ 187/2011 θεσπίζει 5 «ζώνες προστασίας» στον Υμηττό, με διαφορετικό βαθμό προστασίας η κάθε μία (π.χ. η Α ζώνη είναι ζώνη απόλυτης προστασίας, στη Β ζώνη επιτρέπονται αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια κλπ).

Αυτό το ΠΔ, παρότι απέχει πολύ από το ιδανικό καθεστώς προστασίας είναι καλύτερο από το προηγούμενο καθεστώς (ΠΔ 1978) με το οποίο οικοπεδοποιήθηκαν και χτίστηκαν μεγάλα κομμάτια του Υμηττού. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή που θεσπίστηκε, δέχτηκε επίθεση από πολλούς Δημάρχους των Δήμων γύρω από τον Υμηττό που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Aπόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενάντια στο ΠΔ 187/2011

Πριν ξεκινήσει η δίκη, το ΣτΕ απεύθυνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μια σειρά προδικαστικά ερωτήματα για την υπόθεση του Υμηττού, με βάση την προσφυγή του Δήμου Κορωπίου.

 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε τα ερωτήματα και αποφάσισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού εκδόθηκε χωρίς να έχει υποβληθεί σε διαδικασία “στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτιμήσεως”, όπως όφειλε σύμφωνα με την οδηγία 2001/42 της Ε.Ε.»

Αυτή η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (την οποία το ΣτΕ είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη) είναι πάρα πολύ πιθανό να υποχρεώσει το ΣτΕ να ακυρώσει το ΠΔ 187/2011.

Τι κάνει η κυβέρνηση;

40be29c5Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Υμηττού είναι γνωστή εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Κι’ όμως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε εγκαίρως για να μην μείνει ο Υμηττός έκθετος… 

 Στις 8/10/2016 η Καθημερινή γράφει:

«Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν αποδυθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.»

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος …  προσπαθεί να “κλείσει” τη θεσμική εκκρεμότητα, αναθέτοντας σε τεχνικό σύμβουλο την εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Το υπουργείο ελπίζει ότι αν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την ΣΜΠΕ, τότε αυτό θα επηρεάσει την τελική απόφαση του ΣτΕ…»

Από ποιόν κινδυνεύει ο Υμηττός;

yian10«Το διάταγμα του 2011 είναι ακραίο [..] Δεν μπορεί η Α΄ ζώνη να επεκταθεί έως τα όρια του σχεδίου πόλης, δεν μπορεί να μας απαγορεύουν να κάνουμε νέα νεκροταφεία, όταν δεν έχουμε χώρο στα υφιστάμενα.»

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο Δήμαρχο Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο, ο οποίος είναι (τι ειρωνεία!) και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Ο κ. Βαλασόπουλος θέλει, μεταξύ άλλων, να επεκτείνει το νεκροταφείο του Δήμου Ηλιούπολης προς το δάσος. Το σημερινό καθεστώς προστασίας το απαγορεύει και γι’ αυτό ο κ. Βαλασόπουλος, το χαρακτηρίζει «ακραίο»!

Εκτός από τις επιδιώξεις των εκάστοτε Δημάρχων (που προσέβαλαν το καθεστώς προστασίας του Υμηττού στο ΣτΕ), ιδιώτες και Εκκλησία διεκδικούν περισσότερα από 28.000 στρ. του Υμηττού Π.χ. η οικογένεια Νάστου διεκδικεί 12.500στρ. στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη και τον Άλιμο, ενώ η Εκκλησία διεκδικεί 14.000 στρ. ανασύροντας «τίτλους ιδιοκτησίας» από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας!

Επιπλέον χιλιάδες αυθαίρετα (κυριολεκτικά χιλιάδες) που χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες με ψεύτικες άδειες αναψυκτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ (κυρίως από την πλευρά της Βάρης, του Κορωπίου κλπ) περιμένουν την ευκαιρία να νομιμοποιηθούν.

Έχοντας στο νου τα παραπάνω δεδομένα καταλαβαίνει κανείς ότι πολλές από τις φωτιές που μπαίνουν κάθε χρόνο στον Υμηττό (πολλές από αυτές μάλιστα στο ίδιο σημείο) δεν είναι από …αμέλεια.

Διεκδικούμε & Αγωνιζόμαστε για ένα αυστηρότερο καθεστώς προστασίας στον Υμηττό

  • Εάν το ΣτΕ εκδώσει απόφαση ακύρωσης του ισχύοντος ΠΔ απαιτούμε να εκδοθεί αυτόματα απόφαση αναστολής οικοδομικών αδειών, επέκτασης υφιστάμενων οικοδομών και οποιασδήποτε δραστηριότητας στον Υμηττό, μέχρι να ψηφιστεί νέο ΠΔ.
  • Αν το ΣτΕ δεν ακυρώσει το ισχύον ΠΔ, η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί πως δεν θα μειωθεί το σημερινό καθεστώς προστασίας του Υμηττού (ή τμήματος αυτού). Ο κίνδυνος προκύπτει από την αναθεώρηση των ζωνών προστασίας του Υμηττού που αναγκαστικά θα επιφέρει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Είναι πολύ «εύκολο» αναθεωρώντας λίγο π.χ. την Α ζώνη Προστασίας του Υμηττού στην Ηλιούπολη να βρεθεί χώρος για την επέκταση του νεκροταφείου κλπ.
  • Σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε και παλεύουμε να εκδοθεί άμεσα νέο ΠΔ που να θωρακίζει το καθεστώς προστασίας του Υμηττού και να το αυστηροποιεί επεκτείνοντας την Α’ Ζώνη «απόλυτης προστασίας», μην επιτρέποντας την λειτουργία νέων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων στη Β’ Ζώνη, επιβάλλοντας την απομάκρυνση των στρατοπέδων από το βουνό, κ.α.
  • Παλεύουμε επίσης για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί – Ιλισσίων που προβλέπεται στο ισχύον ΠΔ, αλλά δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα πράξη, και για την άμεση απομάκρυνση όλων των ασύμβατων λειτουργιών από το χώρο όπως π.χ. τα γραφεία της ΕΠΟ, το πρώην ολυμπιακό γήπεδο μπάντμιντον, τους παράνομους δρόμους κ.α.
  • Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα στον Υμηττό
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το δασαρχείο – «φάντασμα» Υμηττού που ψηφίστηκε το 2010 (ΦΕΚ 228Α/27.12.2010) αλλά η απόφαση έμεινε στα χαρτιά.
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια που κατευθύνονται στην πυροσβεστική και στη δασική υπηρεσία, να γίνουν προσλήψεις αντίστοιχες με τις πραγματικές ανάγκες καθώς και να ενισχυθούν με περισσότερα μέσα οι (πραγματικά) εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Υμηττό.

panep14Υ.Γ.    Το θέμα του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού, συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου στις 8/10/2015 (μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου). Η Ειρήνη Πλουμπίδη, δημοτική σύμβουλος που εκπροσωπούσε το Ξεκίνημα Ζωγράφου στο Δημοτικό Συμβούλιο [2] έθεσε στην τοποθέτησή της το ζήτημα όπως το περιγράφουμε παραπάνω.

Ωστόσο τόσο η Διοίκηση του Δήμου όσο και η αντιπολίτευση ήταν «καθησυχαστικοί»…

Η Δήμαρχος κ. Καφατσάκη δήλωνε πως είχε μιλήσει με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και πως την είχε ενημερώσει ότι θα ετοιμαστεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι το Μάη (…που μας πέρασε), οπότε θα έκλεινε το ζήτημα…

            Ο κ. Αγγελόπουλος (ΝΔ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (αυτού που ο Βαλασόπουλος είναι πρόεδρος) δήλωσε ότι «εν έτη 2015 κανείς δεν μπορεί να χτίσει στον Υμηττό» και εξηγούσε πως οι φόβοι για το μέλλον του Υμηττού είναι αβάσιμοι…

Παλιότερα άρθρα και ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα:

«Στις 2 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ το καθεστώς προστασίας του Υμηττού»
«Ο Υμηττός εκπέμπει SOS»

 ________________

[1] Διαβάστε το ΠΔ 187/2011 εδώ: http://www.forestservice.gr/wp-content/uploads/2011/06/document.pdf
[2] Το Ξεκίνημα Ζωγράφου προχώρησε σε εκλογική συνεργασία με το «Κίνημα στην Πόλη» στις δημοτικές εκλογές του 2014. Η Ειρήνη Πλουμπίδη ήταν δημοτική σύμβουλος για ένα χρόνο στα πλαίσια της εναλλαγής στη θέση του δημοτικού συμβούλου που έχει αποφασιστεί από το “Κίνημα στην Πόλη”.

Σχολιάστε