Η τοποθέτηση του Ξεκινήματος Ζωγράφου στο ΔΣ της 11ης Φλεβάρη για τους εργαζόμενους με 5μηνες συμβάσεις.

5minaΣτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίους στις 11 Φλεβάρη, συζητήθηκε το θέμα των εργαζομένων με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας μέσω ΟΑΕΔ.

Το θέμα είχε τεθεί στη προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την «Επιτροπή Συντονισμού Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Δήμου Ζωγράφου». (Δείτε περισσότερα για τη συζήτηση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που αφορούσε τους εργαζόμενους με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας μέσω ΟΑΕΔ εδώ)

Στη συνεδρίαση της 11 Φλεβάρη η «Επιτροπή Συντονισμού Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Δήμου Ζωγράφου» κατέθεσε ένα υπόμνημα (Αίτημα 5μηνων για απόφαση) και ζήτησε την υιοθέτηση του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων καταψήφισε το υπόμνημα της Επιτροπής – συγκεκριμένα καταψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Διοικούσας Παράταξης (ΜΑΖΙ), με την εξαίρεση του κ. Καππή που ψήφισε Λευκό, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης με επικεφαλής τον κ. Καλλίρη και της παράταξης με επικεφαλής τον κ. Μετικαρίδη).

Η Ειρήνη Πλουμπίδη, η Δημοτική Σύμβουλος που εκπροσωπεί το Ξεκίνημα Ζωγράφου, στήριξε τους εργαζόμενους και τα αιτήματα τους. Η τοποθέτηση της στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η ακόλουθη:

ergazomenoi_pentamhna«Εμείς πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει μια απόφαση υπέρ των συμβασιούχων – μια απόφαση η οποία θα είναι πολιτική. Και όταν λέμε πολιτική, δεν εννοούμε μια απόφαση κενή περιεχομένου, όπως τα ψηφίσματα που η Διοίκηση (και οι προηγούμενες διοικήσεις) ψηφίζει, αλλά δεν κάνει τίποτα για να τα υπερασπιστεί στην πράξη. Όταν μιλάμε για πολιτική απόφαση εννοούμε μια απόφαση για αγώνα, που να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.

Το «θέλουμε μόνιμους εργαζόμενους, αλλά δεν μπορούμε και υπεύθυνοι είναι κάποιοι άλλοι κάπου αλλού» πρέπει κάποτε να σταματήσει. Αν θέλουμε μόνιμους εργαζόμενους παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων και οργανώνουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να τις στηρίξουμε.

Πέρα από το κείμενο που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι στα 5μηνα θέλουμε να προσθέσουμε μια σειρά πράγματα, καθώς πιστεύουμε ότι η νομική και δικαστική οδός από μόνη της σπάνια είναι αποτελεσματική ιδιαίτερα όσον αφορά στους συμβασιούχους, τους 5μηνήτες και τις ελαστικές μορφές εργασίας γενικά.

Ένα σχέδιο αγώνα υπέρ των εργαζομένων με 5μηνη σύμβαση εργασίας (όπως και όλων των άλλων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κάθε είδους ελαστική μορφή εργασίας) πρέπει να συμπεριλαμβάνει:

  • πλατιές εκστρατείες ενημέρωσης των κατοίκων του Ζωγράφου για την παρούσα κατάσταση του Δημοτικών Υπηρεσιών και τις μεγάλες ελλείψεις που εμφανίζονται σε όλους τους τομείς λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που επέβαλε η Τρόϊκα και οι ντόπιοι συνεργάτες της και της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ από το κεντρικό κράτος. Εκστρατείες με μαζικά μοιράσματα ανακοινώσεων από τη Διοίκηση, με λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά κοκ.
  • επαφές και συνεννοήσεις με άλλους Δήμους για το συντονισμό των δράσεων και των αγώνων που θα αναπτυχθούν έτσι ώστε το κίνημα να είναι διαδημοτικό – να μην περιορίζεται σ’ έναν Δήμο – και να μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.
  • τοπικές και κεντρικές πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας με αιτήματα την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την αύξησης των κονδυλίων προς τους ΟΤΑ
  • κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου, όχι για μια μέρα συμβολικά, αλλά με σχέδιο κλιμάκωσης. Επίσης όταν μιλάμε για κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου, εννοούμε όλων των υπηρεσιών. Από την καθαριότητα, μέχρι τα νηπιαγωγεία και βρεφοκομία και τις διοικητικές υπηρεσίες. Τα μέχρι τώρα κλεισίματα των Δήμων που οργάνωνε η ΚΕΔΕ είχαν όλα αστερίσκους, με τις περισσότερες υπηρεσίες των Δήμων να λειτουργούν.
  • άρνηση απόλυσης όλων των συμβασιούχων εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδίκηση από το κράτος των κονδυλίων για τη μισθοδοσία τους. Προχώρημα δηλαδή σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής – όπως είχε κάνει η κ. Καφατσάκη και 18 ακόμα Δήμαρχοι** σε όλη την Ελλάδα το 2014, πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση…

Τέλος οι όποιες κινητοποιήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν τώρα, που και μια σειρά άλλοι κλάδοι βρίσκονται στο δρόμο.

Δεν περιμένουμε βέβαια η σημερινή Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο αγώνα καθώς έχει αποδείξει αρκετές φορές την απροθυμία της να κινηθεί ενάντια στις Κυβερνητικές επιλογές. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Ζωγράφου να συντονιστούν και να παλέψουν από κοινού για την υπεράσπιση των αιτημάτων τους.»