Για τα δημοτικά τέλη του Δήμου Ζωγράφου το 2016

Σχόλιο από το Ξεκίνημα Ζωγράφου

dimotika teliΣτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου συζητήθηκαν τα δημοτικά τέλη για το 2016. Η Δημοτική Αρχή έφερε προς ψήφιση 5 [1] διαφορετικές κατηγορίες τελών (δείτε τις εισηγήσεις εδώ)

Παρακάτω σκιαγραφούμε την προσέγγιση και την τοποθέτηση μας στα δυο από τα πιο βασικά τέλη, τα οποία υπερψηφίστηκαν από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους πλην της Ειρήνης Πλουμπίδη από το «Ξεκίνημα Ζωγράφου» και των Δημοτικών Συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ η κ. Βαρσαμιδάκη από την παράταξη «Πολίτες σε Δράση» (ΠΑΣΟΚ) καταψήφισε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και υπερψήφισε τα υπόλοιπα.

***

Όσον αφορά στο «ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας & φωτισμού» (το πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) η Διοίκηση του Δήμου πρότεινε, για το 2016, μια μείωση του τέλους της τάξης του 3%. Η μείωση αυτή είναι κατά τη γνώμη μας πολύ μικρή.

Η δημοτική σύμβουλος του «Ξεκινήματος Ζωγράφου» Ειρήνη Πλουμπίδη είπε στην τοποθέτησή της ότι οι μειώσεις των τελών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ανάλογες με τις μειώσεις των εισοδημάτων που έχει υποστεί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Ζωγράφου (όπως και ολόκληρης της χώρας) μέσα στα χρόνια της κρίσης και οι οποίες κυμαίνονται στο 30-50%.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε μειώσει τα δημοτικά τέλη μόνο κατά 13%, ενώ η σημερινή διοίκηση προχώρησε σε μείωση μόλις 5% το 2015 και 3% το 2016.

Σε σχέση με τις κατηγορίες πολιτών που ο νόμος επιτρέπει να απαλλαγούν από τα τέλη (άποροι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, συγκεκριμένες κατηγορίες τρίτεκνων) η Διοίκηση του Δήμου δεν πρότεινε πλήρη απαλλαγή (η οποία επιτρέπεται και από το νόμο), αλλά «έκπτωση» 50%.

Στις σημερινές συνθήκες η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες πρέπει να είναι πλήρης και όχι μόνο 50%. Την ίδια στιγμή όμως για την όποια απαλλαγή θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια [2] (όπως γίνεται σε μια σειρά Δήμους της χώρας) έτσι ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις όπως π.χ. απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ενός πολύτεκνου ο οποίος να είναι ταυτόχρονα μεγαλοδικηγόρος, μεγαλογιατρός κοκ. και άρα έχει υψηλά εισοδήματα. Επίσης, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να παλέψει για την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και άλλων κατηγοριών πολιτών όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.

Τέλος, κατά την άποψή μας τα παραπάνω δημοτικά τέλη θα έπρεπε να καθορίζονται  όχι με βάση τα τ.μ. του σπιτιού ή του μαγαζιού κλπ όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά με βάση εισοδηματικά κριτήρια γιατί μπορεί π.χ. κάποιος να έχει κληρονομήσει ένα σπίτι 120 τ.μ. αλλά στην εργασία του να αμείβεται με 400 ευρώ το μήνα.

***

Όσον αφορά στα τέλη του Δημοτικού Κοιμητηρίου και εκεί η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε κάποιες μειώσεις. Οι μειώσεις αυτές όμως αφορούσαν βασικά τα εύπορα κοινωνικά στρώματα και όχι τα μεσαία και τα πιο φτωχά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δικαίωμα ταφής στην «Ειδική Ζώνη» (την πιο ακριβή) το οποίο μειώθηκε από 1.034€ σε 900€, ενώ τα δικαιώματα ταφής στις υπόλοιπες ζώνες έμειναν όπως ήταν: 480€ για την Α’ Ζώνη, 210€ για τη Β’ Ζώνη και 110 € για τη Γ’ Ζώνη.

Θεωρούμε πολύ προβληματικό η Διοίκηση του Δήμου να προτείνει μείωση 134 ευρώ στο τέλος ταφής στην Ειδική Ζώνη και καμία μείωση στο τέλος ταφής στην Γ Ζώνη, στην οποία θάβονται οι άνθρωποι των οποίων οι οικογένειες έχουν μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Μια οικογένεια που έχει να δώσει 1034 ευρώ μόνο για το δικαίωμα ταφής, δεν έχει πραγματική ανάγκη την «έκπτωση» των 134 ευρώ που προτείνει η Δημοτική Αρχή. Αυτοί που θα «επιλέξουν» όμως τη Γ Ζώνη έχουν στην πλειοψηφία τους ανάγκη μεγάλων μειώσεων. Μειώσεων που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να κυμαίνονται στις μέρες μας στο 50%.

Το σωστό είναι βέβαια, οι άνθρωποι να μην πληρώνουν για να ταφούν και να μην υπάρχουν ταξικές διακρίσεις που να αφορούν στο πού θα ταφεί ο καθένας. Μια Δημοτική Αρχή της «Αριστεράς» θα ‘πρεπε να διεκδικεί και να προσπαθεί να υλοποιήσει αυτό το «τελευταίο» δικαίωμα και όχι να κάνει το αντίθετο. Να κρατά δηλαδή ψηλά τις τιμές των τελών του νεκροταφείου, προσπαθώντας μέσω αυτού του εσόδου να κλείσει άλλες οικονομικές «τρύπες» στο δήμο.

 

_________________

[1] Η συζήτηση για τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων – οδών – πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων αποσύρθηκε και θα επανέλθει στο επόμενο ΔΣ

[2] Όσοι δικαιούχοι αιτούνται απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να καταθέτουν και τα ανάλογα δικαιολογητικά (συμπεριλαμβανομένου αυτών που αποδεικνύουν ότι έχουν χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα).