Να γιατί η Δημοτική Αρχή και ο Δ. Καντιώτης συκοφαντούσαν τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου

Του Διονύση Χριστόπουλου*

Σε προηγούμενο άρθρο μας καταπιαστήκαμε με το ζήτημα του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και τη στάση του προέδρου του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού και Πολιτισμού (στο οποίο ανήκει το ωδείο) Δ. Καντιώτη απέναντι στους εργαζόμενους.

Προτρέψαμε τον κύριο Καντιώτη να σταματήσει να απειλεί [1], να κυνηγά και να συκοφαντεί τους εργαζόμενους (όπως έκανε στο δημοτικό συμβούλιο στις 29/1) και να συνεργαστεί μαζί τους, ενώ παράλληλα καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε το Δημοτικό Ωδείο να αρχίσει σταδιακά να ανακτά τον πολιτιστικό και κοινωνικό του ρόλο.

Η τελευταία απόφαση του προέδρου του ΝΠΔΔ αποδεικνύει με κραυγαλέο τρόπο ότι η στάση του το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν «τυχαία» και σίγουρα δεν στόχευε στην επίλυση των προβλημάτων του δημοτικού ωδείου.

Ο Δ. Καντιώτης, λειτουργώντας με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη, αποφάσισε στις 24/2, να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ωδείου σε εξωτερικό συνεργάτη. Για την αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή η απόφαση προβλέπει το ποσό 24.600€ (20.000 € + ΦΠΑ 23%) – για τους υπόλοιπους μήνες του 2015!

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι στις γραμμές των καθηγητών του ωδείου υπάρχουν εργαζόμενοι που διαθέτουν και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για την ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του ωδείου. Μάλιστα, η επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή από τις γραμμές των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου θα είχε μηδενικό κόστος για το Δήμο, ενώ η θέση θα καλυπτόταν από άνθρωπο με πολύ καλή γνώση του ωδείου, του Δήμου και των αναγκών.

Η απόφαση για απευθείας ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη με αμοιβή 24.600 € ελήφθη σε μια περίοδο που ο δήμος ασφυκτιά οικονομικά και δεν έχει πόρους να καλύψει πολλές από τις βασικές ανάγκες των δημοτών. Την απόφαση αυτή έλαβε ο Δ. Καντιώτης προσωπικά (όπως φαίνεται από το έγγραφο με ημερομηνία 25/2 [2]) και έπειτα την πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού όπως φαίνεται από έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια πολλές μέρες αργότερα (συγκεκριμένα στις 10/3) σε σχέση με την ανάρτηση της προσωπικής του απόφασης [3].

Κάποιος μπορεί να πει ότι και παλιότερα ο διευθυντής του ωδείου τοποθετούνταν με απευθείας ανάθεση και ήταν εξωτερικός συνεργάτης. Το ερώτημα είναι αν η σημερινή δημοτική αρχή έχει σκοπό να κινηθεί στις ράγες που κινήθηκαν οι προηγούμενες και δημιούργησαν τόσα προβλήματα στη λειτουργία των δομών. Αποτελεί άραγε μέρος των αρχών και των αξιών μιας δημοτικής αρχής της αριστεράς η πράξη της απευθείας ανάθεσης σε φίλους και γνωστούς; Η διαρκής απαξίωση των εργαζομένων και η άρνηση ειλικρινούς συνεργασίας μαζί τους; Η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος χωρίς κανένα απολύτως λόγο τη στιγμή που η ανάγκη μπορεί να καλυφθεί με μηδενικό κόστος από τον ίδιο το Δήμο;

*ο Διονύσης Χριστόπουλος είναι Πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων στη Φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας και Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθήνας.

______________________________________

[1] Ο κ. Καντιώτης απείλησε τους εργαζόμενους του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου με ΕΔΕ με έγγραφο που τους έστειλε στις 14/1/2015.

[2]

6ΗΤΛΟΚ6Ε-ΓΣ0 (1)-page-001

6ΗΤΛΟΚ6Ε-ΓΣ0 (1)-page-002

[3] Μετά την ανάρτητη της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Διαύγεια (10/3) προβήκαμε σε διόρθωση αυτής της ανάρτησης. Αρχικά γράφαμε ότι ο Δ. Καντιώτης δεν πέρασε την απόφαση του από το Διοικητικό Συμβούλιο. Τυπικά λοιπόν την πέρασε, αν και εκ των υστέρων, και μάλιστα με ομοφωνη έκγριση των μελών του διοικητικού συμβουλίου που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση.Δέσμευση ποσού για αμοιβή καλλιτεχνικού διευθυντή-page-001 Δέσμευση ποσού για αμοιβή καλλιτεχνικού διευθυντή-page-002 Δέσμευση ποσού για αμοιβή καλλιτεχνικού διευθυντή-page-003

Advertisements

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s