Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ) για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς και η πρότασή προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Αναδημοσιεύουμε κείμενο της Πρωτοβουλίας Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ) για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Η Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ) προχωρά σε συλλογή υπογραφών, οι οποίες θα κατατεθούν μαζί με το κείμενο, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καλώντας το Δήμο Ζωγράφου να αναλάβει ενεργό ρόλο και να στηρίξει εμπράκτως τους πληττόμενους πολίτες.

σάρωση0019

Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ) για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς και η πρότασή μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Η λαϊκή περιουσία των οικογενειών που μαστίζονται από τη φτώχεια, την ανεργία τη συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί, καθ’ υπαγόρευση του 3ου μνημονίου με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την άρση κάθε προστατευτικού μέτρου ακόμη και για την πρώτη κατοικία, αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής.

Για τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων δεν ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες του μόχθου και της εργασίας που πήραν στεγαστικά δάνεια. Ευθύνονται από τη μια η «τοκογλυφική» πολιτική των τραπεζών και των οποίων οι δεκάδες όροι και προϋποθέσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τους απροστάτευτους από το νόμο δανειολήπτες και από την άλλη η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων.

Πρέπει να αγωνισθούμε να σπάσει η λογική της συνυπευθυνότητας που σκόπιμα και μεθοδευμένα έχει επιβληθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων που χρωστούν, να συμβάλλουμε στο να οργανωθεί σε κάθε στάδιο η συλλογική συμπαράσταση τους και να συναποτελέσουν κι αυτοί τμήμα του κινήματος αλληλεγγύης.

Με το νομοσχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα επιτρέπεται η εν κρυπτώ υφαρπαγή της περιουσίας του κάθε πολίτη και ο οφειλέτης θα χάνει την περιουσία του με ένα κλικ. Περιορίζονται έως και εξαφανίζονται οι εγγυήσεις δημοσιότητας κατά την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών. Έτσι δημιουργούν ένα μόνιμο κοινωνικό μεσαίωνα για την κοινωνική πλειοψηφία και παράλληλα έναν παράδεισο κέρδους για το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
 • Την άμεση αναστολή όλων των πλειστηριασμών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών
 • Την κατάργηση των μνημονιακών νόμων 4346/2015 και 4354/2015 που θεσμοθετούν τη μεταβίβαση δανείων σε κερδοσκοπικά funds
 • Τη γενικευμένη ρύθμιση των δανείων με κοινωνικά κριτήρια και απαλλαγή των οφειλετών από άδικα βάρη με διαγραφή μέρους του χρέους ανάλογη με τη μείωση του εισοδήματος λόγω μνημονίων και τη διευκόλυνση αποπληρωμής του υπολοίπου σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις εισοδηματικές τους δυνατότητες και την προϋπόθεση εξασφάλισης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
 • Νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τράπεζες και από το κράτος (εφορίες – οργανισμούς – ταμεία).
 • Γενναία επιδότηση ενοικίου, σε άνεργους και φτωχούς, Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) στη βάση των λαϊκών αναγκών.
 • Κατάργηση των φόρων της πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών (ΕΝΦΙΑ).
 • Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

 • Η Δημοτική αρχή να πάρει απόφαση να στηρίξει απόλυτα, ουσιαστικά και εμπράκτως, συμπαραστεκόμενη στους πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία και η λαϊκη περιουσία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών και να θέσει ως προτεραιότητα το να σταθεί δίπλα στους δημότες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
 • Να συμπαραταχθεί σε μία ευρεία συμμαχία, κοινωνικών φορέων, σωματείων εργαζομένων, συλλογικοτήτων, ενεργών πολιτών της πόλης για την υπεράσπιση της κύριας κατοικίας των φτωχών λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων με απώτερο στόχο την αποτροπή πλειστηριασμών σπιτιών των συνδημοτών μας.
 • Να πάρει θέση για την απόσυρση εκ μέρους της κυβέρνησης του νόμου για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας και της πρώτης κατοικίας και ιδιαίτερα να πάρει σαφή θέση ενάντια στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
 • Επίσης θα θέλαμε η δημοτική αρχή πάνω στην ίδια συλλογιστική που αναπτύξαμε, να πάρει θέση και πρωτοβουλία για τον τρόπο διευθέτησης των οφειλών συνδημοτών μας προς το δήμο που οδηγούν σε πλειστηριασμούς, προστατεύοντας όσους το δικαιούνται και αποφεύγοντας τις κοινωνικές αδικίες.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s