Από την παρέμβαση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για τους παιδικούς σταθμούς του Δ. Ζωγράφου

20160908_202536Την Πέμπτη 08/09 ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δ. Ζωγράφου πραγματοποίησε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Γαρδένιας.

Την φετινή σχολική χρονιά 98 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Συγκεκριμένα, από τις 820 περίπου αιτήσεις για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι 722 έγιναν δεκτές και 98 απορρίφθηκαν. Από τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν, οι 80 αφορούν σε νέες αιτήσεις και οι 18 αφορούν σε επανεγγραφές.

Κατά την απάντησή της η Δήμαρχος στα αιτήματα των γονέων ήταν αποκαλυπτική. Από την μία υπάρχουν κενές σχολικές αίθουσες στους παιδικούς σταθμούς και από την άλλη παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Ο λόγος? Στα πλαίσια των μνημονίων, του Καλλικράτη και της επιτήρησης δεν εγκρίνονται προσλήψεις νέου προσωπικού για στελέχωση των υπηρεσιών.

Συμπλήρωσε δε, ότι έγινε δεκτή τελικά η πρόσληψη 4 επιπλέον βρεφονηπιοκόμων και θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν 40 ακόμα παιδιά στο βρεφονηπιακό σταθμό της Κρίνων όπου υπάρχουν κενές αίθουσες, αφού προηγηθεί επανεξέταση των αιτήσεων. Οι νέοι βρεφονηπιοκόμοι δεν θα έρθουν όμως πριν το τέλος του Οκτώβρη.

Παρά τις ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και παρά τα μεγάλα λόγια για «αγώνες» προεκλογικά αλλά και στην αρχή της θητείας της, η Δημοτική Αρχή δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να πιέσει την κυβέρνηση να επιτραπούν προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες που φυτοζωούν ή καταρρέουν λόγω της υποστελέχωσης.

Ακολουθεί το ψήφισμα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δ. Ζωγράφου, το οποίο έγινε δεκτό.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

                        ΠΡΟΣ:

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Δήμαρχο κ. Τίνα Καφατσάκη

Δημοτικές Παρατάξεις

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πολλές δεκάδες παιδιών εκτός των παιδικών σταθμών, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, με ζητήματα ασφάλειας και ελλιπούς συντήρησης των κτιρίων που στεγάζονται οι δομές. Όλοι γνωρίζουν ότι οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν στο όριο χάρις στο φιλότιμο των εργαζομένων και ο Σύλλογος μας είναι στο πλάι τους. Αυτή τη στιγμή οι δομές υπολειτουργούν καλύπτοντας μόνο τα 250 περίπου παιδιά του ΕΣΠΑ. Με ευθύνες του Κράτους και του Δήμου διαταράσσεται βάναυσα η οικογενειακή ζωή δεκάδων νοικοκυριών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της λειψής κρατικής χρηματοδότησης  που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή οι γονείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε δυσβάσταχτους φόρους-τροφεία-χαράτσια και ο Δήμος να εισπράττει από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Που πάνε τα χρήματά μας;

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, πλέον των 200 μητέρων του Δήμου μας, που κατέθεσαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δεν κατάφεραν τελικώς «να εναρμονίσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική τους ζωή». Πολλά παιδιά κινδυνεύουν με διακοπή της αγωγής τους!!! Την ίδια στιγμή μένουν κενές θέσεις σε δομές του Δήμου μας. Αποκαλύπτεται ο ρόλος του προγράμματος αυτού που είναι να ελαχιστοποιήσει την κρατική χρηματοδότηση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και να κατευθύνει κονδύλια στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα οξύνεται δεδομένου του ότι η Διοίκηση του Δήμου επίσημα δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει όλα τα παιδιά δημοτών εκτός ΕΣΠΑ.

Η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει αυτήν την άδικη πολιτική χωρίς να αμφισβητεί το περιεχόμενό της. Ο Σύλλογος μας έχει άλλη αντίληψη. Δε συμβιβάζεται με τη λογική του μικρότερου κακού, με τη μοιρολατρία του τίποτα δε γίνεται.

Θεωρούμε ότι η προσχολική αγωγή είναι θεμελιώδης ανάγκη όλων των παιδιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.  Για το λόγο αυτό είναι ευθύνη του Κράτους να παρέχει καθολική πρόσβαση σε αυτήν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε συνέχεια της παρέμβασής μας στις 14 του Ιούλη και λόγω του ότι τα προβλήματα παραμένουν, επανερχόμαστε με τα ίδια αιτήματα και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση στα εξής:

  • Κανένα παιδί εκτός των παιδικών σταθμών.
  • Να επανεγγραφούν όλα τα παιδιά.
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό παιδαγωγών και ειδικοτήτων που θα στηρίξουν το έργο τους.
  • Να καλύψει ο Δήμος την απαίτηση των γονέων για ιατρική παρακολούθηση της υγείας των παιδιών από παιδίατρο, η οποία είναι και νομικά κατοχυρωμένη.
  • Να εξασφαλιστεί-να διεκδικηθεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των δομών και την κατάργηση των τροφείων.

Διεκδικούμε:

ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή ιεραρχώντας τη σοβαρότητα του ζητήματος να πάρει μέτρα στην κατεύθυνση επίλυσης και όχι διαχείρισης του. Οι γονείς δεν παραιτούμαστε από την ικανοποίηση βασικών μας αναγκών και μαζί με την κοινωνία του Ζωγράφου θα αγωνιστούμε για την ικανοποίησή τους.

Πλατεία Γαρδένια, 08 Σεπτέμβρη 2016

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s