Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου – Αλληλεγγύη σε Πρόσφυγες & Μετανάστες

Της Ελένης Μήτσου
kinisipz1Η «Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου – Αλληλεγγύη σε Πρόσφυγες & Μετανάστες» δημιουργήθηκε με αφορμή την αυξημένη ροή προσφύγων που περνά αυτό το διάστημα από την Ελλάδα και την ανάγκη για έμπρακτη στήριξη τους. Πήρε την πρωτοβουλία να μαζέψει είδη πρώτης ανάγκης καθώς και να συμβάλλει με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, εκδηλώσεις κ.α. στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών και στην πάλη ενάντια στον φασισμό.

Τα είδη πρώτης ανάγκης θα αποσταλούν

  1. Στην Κω όπου θα τα μοιράσει στους πρόσφυγες η τοπική πρωτοβουλία «Παρέμβαση» που οργανώνει δράσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  1. Στην Σάμο όπου θα τα μοιράσει στους πρόσφυγες η «Κίνηση Σάμου για τα ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες».


oloi
Αυτή τη στιγμή στα νησιά, εκτός από τους νέους πρόσφυγες που καταφτάνουν, χιλιάδες είναι «εγκλωβισμένοι». Είναι οι πιο φτωχοί και εξαθλιωμένοι πρόσφυγες που δεν έχουν χρήματα να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η πρώτη εξόρμηση της «Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου» για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και για μοίρασμα ενημερωτικού υλικού έγινε την Πέμπτη 17/9 έξω από το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος στη Λ. Παπάγου. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

trofima1Την ίδια ημέρα είχαμε και μια σημαντική προσφορά από την «Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ» (σωματείο εργαζομένων στα τρόλεϊ), η οποία μας έδωσε δωροεπιταγές για σούπερ-μάρκετ αξίας 320 ευρώ.

H δεύτερη εξόρμηση που έγινε σήμερα, Σάββατο 19/9 έξω από το Βασιλόπουλο της οδού Κουσίδη, είχε ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση από την πρώτη. Μαζέψαμε σχεδόν τρία καρότσια με είδη πρώτης ανάγκης σε μιάμιση ώρα ενώ αρκετοί συμπολίτες μας ρωτούσαν πότε θα είναι η επόμενη εξόρμηση και πού μπορούν να μας βρουν για να φέρουν πράγματα για τους πρόσφυγες. Άλλοι είπαν ότι μπορούν να βοηθήσουν σε επόμενες εξορμήσεις καθώς και στο πακετάρισμα και στην αποστολή των πραγμάτων κ.α.

lianaΑπό τα αξιοσημείωτα στιγμιότυπα ήταν όταν ένα παιδάκι ρώτησε να καταλάβει τι συμβαίνει και στη συνέχεια άνοιξε κουβέντα με τον μπαμπά του για τα παιχνίδια και για τα περσινά του ρούχα που μπορεί να φέρει.

Συγκινητική ήταν και η προσφορά μιας τσιγγάνας, η οποία μας είπε πως δεν έχει να δώσει τρόφιμα και πως η ίδια έχει ανάγκη από τρόφιμα, αλλά έχει στο σπίτι της στο Μενίδι κουβέρτες και ρούχα που μπορεί να δώσει και συζητούσε πώς να μας τα φέρει.

Η Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να συμμετέχει και να συνδιαμορφώσει τις δράσεις της. Τα μέλη του Ξεκινήματος Ζωγράφου συμμετέχουμε ενεργά από την πρώτη στιγμή μαζί με άλλους αγωνιστές από την περιοχή και ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των προσφύγων, των  κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων, των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, κ.α.

***

Ακολουθεί η ανακοίνωση της «Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου – Αλληλεγγύη σε Πρόσφυγες και Μετανάστες»,
η λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και στοιχεία για επικοινωνία.

***

Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες & μετανάστες

Η δεξιά, η ακροδεξιά και οι φασίστες, προσπαθώντας να το παίξουν «πατριώτες» αναφέρονται συχνά…

…στη «Mικρασιατική Kαταστροφή», αποτέλεσμα της οποίας ήταν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι να πάρουν από το 1922 μέχρι το 1924 το δρόμο της προσφυγιάς κυρίως προς την Ελλάδα, αλλά και προς άλλες χώρες (π.χ. 17.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες είχαν καταφύγει το 1923 σε διάφορες πόλεις της Συρίας!)

…στη γενοκτονία των Ποντίων, στα χρόνια της οποίας περίπου 350.000 Πόντιοι έχασαν τη ζωή τους, 400.000 ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι κατέφυγαν στη Νότια Ρωσία.

…στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, η οποία οδήγησε αρχικά 200.000 Ελληνοκύπριους να γίνουν πρόσφυγες στο νότιο τμήμα της χώρας και αλλού (και περίπου 50.000 Τουρκοκύπριους να προσφύγουν στο βόριο).

… και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους διωγμούς και τα βάσανα που υπέστη ο ελληνισμός.

Όταν αναφέρονται σε αυτές τις τραγωδίες δεν κάνουν τα βλακώδη σχόλια που κάνουν για τους πρόσφυγες άλλων χωρών.

Δεν ρωτάνε «γιατί δεν έμειναν στον τόπο τους να πολεμήσουν;».

Δεν καταγγέλλουν ότι κατέφυγαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (Ρωσία, Συρία, Λίβανο και αλλού) «λαθραία» – δηλαδή «χωρίς χαρτιά».

Δεν λένε ότι «κατέλαβαν τα λιμάνια και τις πλατείες».

***

Μέσα στο 2015 τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες πνίγηκαν στη Μεσόγειο.

Είναι κατά κύριο λόγο…

…Πρόσφυγες από τη Συρία που προσπαθούν να γλιτώσουν από το ΙSIS (τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» [1]), και από τους βομβαρδισμούς των Γάλλων, των Βρετανών, κλπ.

…Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2001(!) ανάμεσα στον αφγανικό στρατό, τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και στους φανατικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν [2] – μόνο το 2014 οι άμαχοι νεκροί και βαριά τραυματίες Αφγανοί έφτασαν τους 10.000!

…Πρόσφυγες από το Ιράκ που επίσης προσπαθούν να γλιτώσουν από το ΙSIS και το στρατό κατοχής των ΗΠΑ (και συνολικά του ΝΑΤΟ).

…Πρόσφυγες και μετανάστες από το Πακιστάν, όπου οι κάτοικοι των βοριοδυτικών επαρχιών (που συνορεύουν με το Αφγανιστάν) απειλούνται διαρκώς από τον εμφύλιο που μαίνεται ανάμεσα στους φανατικούς ισλαμιστές και στον Πακιστανικό στρατό (και στα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Πακιστάν).

Όλα τα κύματα προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και από τις χώρες της Ασίας που συνορεύουν με αυτήν, προκλήθηκαν μετά από στρατιωτικές επεμβάσεις της «Δύσης» – των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν και δυνάμεις του ελληνικού στρατού.[3]

***

Η Χρυσή Αυγή ονομάζει το κύμα των προσφύγων «εισβολή λαθρομεταναστών».
Αλήθεια μπορεί κανείς να βγάλει βίζα για να ταξιδέψει «νόμιμα» σε μια χώρα εν μέσω πολέμου όταν έχει το ISIS στο κατόπι;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει πως η ΝΔ θα «κλείσει τα σύνορα αν χρειαστεί».
Θα αφήσει δηλαδή τους πρόσφυγες στο έλεος των τζιχαντιστών, ή στο βυθό του Αιγαίου… Γιατί τι σημαίνει «κλείνω τα σύνορα» σε μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες; Σημαίνει ότι τους αφήνω να πνιγούν (ή ακόμα και ότι τους βουλιάζω για να πνιγούν όπως έχει κάνει, σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων, ουκ ολίγες φορές το ιταλικό λιμενικό, το ελληνικό λιμενικό και η frontex).

***

Άνθρωποι γαλουχημένοι με τις παραπάνω «ιδέες» εκμεταλλεύονται και επιτίθενται στους πρόσφυγες.

Στη Μυτιλήνη πολλές καφετέριες και άλλα μαγαζιά χρεώνουν τους πρόσφυγες 5 ευρώ την ώρα για να φορτίσουν τα κινητά τους. Τα κινητά με τα οποία επικοινωνούν με τις οικογένειες που άφησαν πίσω, ή τις οικογένειες στο εξωτερικό. Τα κινητά που χρησιμοποιούν για να πάρουν πληροφορίες πώς θα συνεχίσουν το ταξίδι τους κ.α. Επίσης πολλά μαγαζιά έχουν πλέον δυο τιμοκαταλόγους. Έναν στα ελληνικά και έναν στα αραβικά. Στον δεύτερο, οι τιμές είναι τρεις και τέσσερις φορές «επάνω». Αντίστοιχα ανθρωποειδή και μαυραγορίτες υπάρχουν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου όπου καταφτάνουν οι πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή ομάδες Χρυσαυγιτών, καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ επιτίθενται με γκλομπ, λοστούς, πέτρες και χημικά στους πρόσφυγες.

Υπάρχει όμως και η άλλη Ελλάδα.

Ο φούρναρης στην Κω που πάει κάθε μέρα ένα φορτηγό ψωμιά στους πεινασμένους πρόσφυγες και πολλές ομάδες και δίκτυα αλληλεγγύης που προσπαθούν να βοηθήσουν μαζεύοντας τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη πρώτης ανάγκης γενικά και όπως αλλιώς μπορούν.

Εμείς εντασσόμαστε σ’ αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Που θέλει να σταθεί αλληλέγγυο και να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Καταλαβαίνουμε ότι η βοήθεια αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, της δυστυχίας, των δυσκολιών. Ωστόσο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια. Βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε και την ίδια στιγμή παλεύουμε:

• Για ομαλή μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, με κρατική παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπίζεται η μαφία των διακινητών.

• Ενάντια στην στρατικοποίηση των συνόρων. Ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο. Χορήγηση ασύλου και σύνορα ανοιχτά για όλους τους πρόσφυγες.

• Να υποχρεωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβει το κόστος της εισόδου, της φιλοξενίας και της μεταφοράς όλων των προσφύγων (που η δική της πολιτική δημιουργεί) κι όχι να αφήνει χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, μόνες τους απέναντι στο πρόβλημα.

• Να απομονωθούν οι ρατσιστικές και φασιστικές ομάδες.

• Για τον τερματισμό του πολέμου στη Μ. Ανατολή – Μεσόγειο. Να υπάρξει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Να αποφασίσουν οι λαοί δημοκρατικά για το μέλλον στους.

• Για να σταματήσουν οι αιτίες που γεννούν πολέμους και πρόσφυγες, φτώχεια και μετανάστες. Για να δημιουργήσουμε, σε κοινή πάλη με τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης, μια Ευρώπη της ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης αντί της σημερινής Ευρώπης των πολυεθνικών, της ανεργίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

_______________________
Σημειώσεις:

[1] Το ISIS αποτελεί «διάσπαση» της Αλ Κάϊντα, του δικτύου φανατικών ισλαμιστών που θέλει να εγκαθιδρύσει σκληρά θεοκρατικά καθεστώτα. Έκοψε τους δεσμούς με την Αλ Κάϊντα γιατί θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά σκληροπυρηνική.
[2] Στο δίκτυο της Αλ Κάϊντα εντάσσονται οι Ταλιμπάν.
[3] Στο Αφγανιστάν υπηρέτησαν 3.295 στελέχη του ελληνικού στρατού. Για τον πόλεμο στο Ιράκ η Ελλάδα διέθεσε στο ΝΑΤΟ ελληνικά πολεμικά πλοία (στον περσικό κόλπο), πληρώματα για πολεμικά αεροπλάνα, και βέβαια οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα της Κρήτης και αλλού χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό σαν ορμητήρια.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
(κονσέρβες με όσπρια, ρύζι, καλαμπόκι, λαχανικά κ.α. Όχι τροφές με χοιρινό κρέας, Όχι τροφές που χρειάζονται μαγείρεμα)
Πλαστικά πιρούνια/κουτάλια/ποτήρια
Μαρμελάδες
Κορνφλέικς
Βρεφικά γάλατα – σκόνη
Παιδικές τροφές
Πάνες & Μωρομάντηλα
Σερβιέτες
Σαπούνια
Χαρτί Υγείας
Οινόπνευμα
Οδοντόβουρτες & Οδοντόκρεμες

Παπούτσια για περπάτημα & Κάλτσες
Εσώρουχα
Χειμερινά Ρούχα (καθαρά)

Κουβέρτες/Παπλώματα/Υπνόσακους/Υποστρώματα
Σκηνές
Αδιάβροχα/Ομπρέλες
Σακίδια Πλάτης

Παιχνίδια για παιδιά (μικρά σε όγκο)
Μπλοκ Ζωγραφικής, Μαρκαδόρους, κλπ.

Θέλεις να προσφέρεις είδη πρώτης ανάγκης ή να συμμετέχεις ενεργά στην
«Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου – Αλληλεγγύη σε Πρόσφυγες & Μετανάστες»;
Έλα σ’ επικοινωνία μαζί μας:
Ελένη 6932374852, Λιάνα 6974644383, Ειρήνη 6976009610, Διονύσης 6932763044,
kinisipzografou@freemail.gr

Advertisements

4 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s