Γερμανία: ιστορική απεργία διαρκείας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης (Charité) από 22/6!

WarnstrChariteF1803Οι εργαζόμενοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ευρώπης, ξεκινούν απεργία διαρκείας την Δευτέρα 22 Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι του Charité είχαν στο παρελθόν (2006 και 2011) οργανώσει νικηφόρες απεργίες με μισθολογικά αιτήματα. Αυτή η απεργία όμως είναι πραγματικά διαφορετική από την άποψη ότι είναι η πρώτη απεργία σε γερμανικό νοσοκομείο με βασικό αίτημα την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού.

Το τελευταίο διάστημα, τα γερμανικά νοσοκομεία έχουν χάσει συνολικά 162.000 θέσεις εργασίας. Δεδομένης της τεράστιας εντατικοποίησης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία απαιτούν να ρυθμιστεί νομικά η αναλογία ασθενών – υγειονομικών υπαλλήλων. Αίτημα του σωματείου εργαζομένων του Charité είναι να καθιερωθεί αναλογία 1 εργαζομένου για κάθε 2 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας και 1 προς 5 σε όλες τις υπόλοιπες κλινικές.


96,4% των εργαζομένων ψήφισαν απεργία διαρκείας!

Οι εργαζόμενοι του Charité βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα για προσλήψεις προσωπικού.   Έπειτα από μια προειδοποιητική 48ωρη απεργία τον περασμένο Απρίλιο που δεν έφερε αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι ψήφισαν σε ποσοστό 96,4% υπέρ της προκήρυξης απεργίας διαρκείας!

Αυτές οι εξελίξεις παρακολουθούνται με συμπάθεια από πολλούς εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στον κλάδο της Υγείας.

Η διοίκηση θέλει την απεργία «παράνομη»

Χτες, 18 Ιουνίου, η διοίκηση του νοσοκομείου προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη. Αυτό σε μια στιγμή που μια σειρά πολιτικοί μιλούν για την ανάγκη περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία, ειδικά στον δημόσιο τομέα, και ενώ στις αρχές του μήνα το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στα μικρότερα συνδικάτα.

Απεργιακό κύμα ενάντια στην λιτότητα

Η απεργία στο Charité ξεκινά σε μια περίοδο που πολλοί σημαντικοί αγώνες λαμβάνουν χώρα σε μια σειρά κλάδους (δημόσιοι υπάλληλοι, μεταλλεργάτες, βρεφονηπιοκόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.).[1]

Ήδη οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, βρίσκονται και αυτοί σε απεργία διαρκείας από τις αρχές της προηγούμενης βδομάδας.

Είναι ενδεικτικό, πως ενώ είμαστε ακόμη στον Ιούνη, οι μέρες που «χάθηκαν» από απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία είναι ήδη διπλάσιες από τις αντίστοιχες όλου του περασμένου χρόνου και οι περισσότερες από το 2003 και μετά.

Επιτροπή Αλληλεγγύης

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η απεργία, μια Επιτροπή Αλληλεγγύης έχει ήδη οργανωθεί στο Βερολίνο. Σήμερα, 19/6, οργανώνει την πρώτη της δημόσια συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι από άλλους χώρους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (ταχυδρομικοί, οδηγοί τρένων κ.α.).

Παράλληλα, το συνδικάτο εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες Ver.Di. (στο οποίο ανήκουν και οι εργαζόμενοι στο Charité) οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το θέμα της έλλειψης προσωπικού σε πολλές γερμανικές πόλεις την ερχόμενη Τετάρτη, 24/6.

Μάχη – σταθμός

Η απεργία στο Charité μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις ευρύτερα στο εργατικό κίνημα της χώρας.

Μια νίκη του αγώνα των εργαζομένων εκεί, θα δώσει μεγάλη ώθηση στον αγώνα για προσλήψεις στον χώρο της Υγείας παγγερμανικά. Αν την ίδια στιγμή επιτευχθεί ο απαραίτητος συντονισμός ανάμεσα στους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Επιστολές συμπαράστασης


Έχει σημασία συνδικάτα και συνδικαλιστές από την Ελλάδα να στείλουν μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων του
Charité.

Τα μηνύματα μπορούν να στέλνονται στα e-mail info@mehr-krankenhauspersonal.de και mail@lucy-redler.de

Ακολουθεί πρότυπη επιστολή συμπαράστασης στα ελληνικά και τα αγγλικά.

____________________


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πληροφορηθήκαμε για τον αγώνα σας ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και την απεργία διαρκείας που ξεκινάτε με αυτό το αίτημα στις 22 Ιούνη.

Το γεγονός πως ακόμη και στην Γερμανία, την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, το κοινωνικό κράτος και η πρόσβαση στην δημόσια υγεία χτυπιούνται, δείχνει πως ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης είναι ο δρόμος του αγώνα.

Στην Ελλάδα η δημόσια υγεία καταρρέει κάτω από τα αλύπητα χτυπήματα των Ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ – στο όνομα της εξυπηρέτησης ενός χρέους για το οποίο οι Έλληνες εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα δεν φέρουν καμία ευθύνη. Στα ελληνικά νοσοκομεία η αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς είναι συχνά 1:45! Θέτοντας έτσι σε διαρκή κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – όχι μόνο ασθενών αλλά και νοσηλευτών όπως έχουν αποδείξει μια σειρά από πρόσφατα περιστατικά. 

Η αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες, όλων μας, είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη λιτότητα, τις διαρκείς επιθέσεις ενάντια στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματά μας, την διαρκή προσπάθεια των κυβερνώντων να κτυπήσουν την Υγεία την Παιδεία και τις κοινωνικές παροχές.

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στο νοσοκομείο Charité!

Με αλληλέγγυους χαιρετισμούς


____________________

Dear brothers and sisters,

We were informed about your struggle over the question of a dramatic lack of personnel in hospitals and the unlimited strike action you will start on June 22nd.

The fact that even in Germany, the most powerful and rich country in Europe, public health is being attacked, proves that the only way forward for workers across the continent, is the road of struggle.

In Greece, public health collapses under the merciless blows of the European Institutions and the IMF – in the name of servicing a debt for which Greek workers and popular strata are not responsible at all. In Greek hospitals the ratio of nurses to patients is often 1:45! Thus posing human lives in constant dangernot only patients’ lives, but nurses’ lives as well, as shown by a series of recent incidents.

Solidarity, determined and common struggle, between all the workers of Europe, is the only way to fight against austerity, to face the continuous attacks against our living standards and rights and to fight back against the repeated attacks against public health, public education and state benefits.

Victory to the struggle of Charité hospital’s workers!

Solidarity greetings,

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s