Δήμος Ζωγράφου: «φορολογικά προβλήματα» με τις αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Της Ειρήνης Πλουμπίδη

forologiki dilosiΟι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου Ζωγράφου ξεκίνησαν από τις 20 Μαΐου και λήγουν στις 20 Ιουνίου. Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι γονείς μαζί με τις αιτήσεις εγγραφής και επανεγγραφής είναι η φορολογική δήλωση και το εκκαθαριστικό σημείωμα του οικονομικού έτους 2015.

Που είναι το πρόβλημα; Το Υπουργείο Οικονομίας έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατ’ αρχήν την 30/06/2015. Όλοι οι λογιστικοί σύλλογοι και φορείς της χώρας αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο, εξηγούν ότι είναι αδύνατον να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις έως την 30/06/2015 οπότε θα πρέπει να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία.

Η προθεσμία που θέτει ο Δήμος Ζωγράφου για την υποβολή των δικαιολογητικών (ανάμεσα τους και η φορολογική δήλωση και το εκκαθαριστικό της δήλωσης) έως και την 20/06/2015 ουσιαστικά πιέζει τους γονείς και φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους άρον – άρον, με σοβαρό ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν λάθη, ανακρίβειες ή/και παραλήψεις από την πλευρά των γονέων.

Χωρίς να μπούμε σε φορολογικές λεπτομέρειες, να αναφέρουμε ότι το βιβλιαράκι των οδηγιών για τη σύνταξη της φορολογικής δήλωσης δημοσιοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας και οι οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή μόλις εχθές. Μέχρι και αυτή την στιγμή ανεβαίνουν στο taxisnet δεδομένα απαραίτητα για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης (δάνεια σε τράπεζες, διασταύρωση αναπηρίας), πολλές φορές τα στοιχεία είναι λανθασμένα (βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων, εργόσημα) και οι λογιστές ακόμα αναμένουμε διευκρινήσεις για μία σειρά σημαντικών θεμάτων φορολόγησης (ενεργοποίηση τεκμηρίων από χαμηλούς τραπεζικούς τόκους, αγροτικά εισοδήματα, αναμόρφωση επιχειρηματικών δαπανών κ.ά.), ενώ μέλη των εταιριών μέχρι στιγμής δεν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση καθώς το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Το εκκαθαριστικό (το οποίο αποτελεί σαφώς το πλέον επίσημο και κατάλληλο δικαιολογητικό για τα εισοδήματα) ζητούταν  για την υποβολή των αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι φορολογικές δηλώσεις είχαν υποβληθεί μέχρι τον Μάιο.

Τα πράγματα φέτος όμως είναι διαφορετικά και δεν μπορεί να ζητείται το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης, μέσα σε ασφυχτικά χρονικά περιθώρια, ειδικά όταν δεν έχει παρέλθει η προθεσμία που το ίδιο το Κράτος ορίζει ως εύλογη. Αρκετοί δήμοι της χώρας έχουν εντοπίσει το ζήτημα και στα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά για τον προσδιορισμό του εισοδήματος της οικογένειας ζητούν βεβαίωση του εργοδότη ή άλλο πρόσφορο μέσο.

Ο Δήμος Ζωγράφου πρέπει να δώσει  παράταση για την κατάθεση των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ (ή έστω για την κατάθεση του συγκεκριμένου δικαιολογητικού) ή να δώσει τη δυνατότητα αντικατάστασης του εκκαθαριστικού με άλλο δικαιολογητικό.

Υ.Γ. Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί το σύστημα μοριοδότησης των εγγραφών και επανεγγραφών στους παιδικούς σταθμούς. Δεν ξέρουμε αν αφορά την σχολική χρονιά που ξεκινά από αυτό το Σεπτέμβρη ή την επόμενη (δεν υπάρχει κάπου δημοσιευμένη η εισήγηση). Αν αφορά τη φετινή σχολική χρονιά πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να γνωρίζουν οι αιτούμενοι τα κριτήρια επιλογής και το σύστημα μοριοδότησης την στιγμή που υποβάλλουν την αίτηση και όχι να ενημερώνονται αργότερα. Τέλος, την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκαν φαινόμενα κατά τα οποία το ένα μόνο παιδί από τα δύο μίας οικογένειας έγινε δεκτό στον παιδικό σταθμό ή δύο αδέρφια να γίνουν δεκτά σε διαφορετικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου, διαδικασίες που τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό. Ελπίζουμε φέτος να δούμε καλύτερη οργάνωση από πλευράς δημοτικής αρχής και αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις περί τροφείων και απαλλαγών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s