Πυρκαγιά σήμερα στον Υμηττό!

ymittosΣήμερα το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Υμηττό, σε κενό παρατηρητήριο επιτήρησης*. Τα παρατηρητήρια επιτήρησης καλύπτονται από εποχικό προσωπικό των δήμων, από εθελοντές δασοπροστασίας και αραιότερα από κάποιους υπαλλήλους της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Οι παρατηρητές επιτηρούν το βουνό έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να την αναγγείλουν άμεσα και να μπορέσει να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Το εποχικό προσωπικό των δήμων (2μηνες ή 3μηνες συμβάσεις που δεν καλύπτουν καν ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο**)  επανδρώνει κάποια από τα παρατηρητήρια τις πρωϊνές ώρες. Τα περισσότερα παρατηρητήρια επανδρώνονται κυρίως τις απογευματινές ώρες με εθελοντές  που συμμετέχουν σε κάποια από τις ομάδες δασοπροστασίας του Υμηττού. Το εποχικό προσωπικό των δήμων και οι εθελοντές δασοπροστασίας λειτουργούν βοηθητικά στην πυροσβεστική η οποία έχει τη συνολική ευθύνη για την επιτήρηση και την καταπολέμηση ενδεχόμενης πυρκαγιάς στο βουνό.

Η σημερινή πυρκαγιά που κατέστρεψε το παρατηρητήριο επιτήρησης στο λόφο της Κυρα-Λένης, πάνω από την Καλοπούλα, δεν είναι η πρώτη καταστροφή παρατηρητηρίου δασοπροστασίας… Επίσης, πριν από δύο μέρες, άλλη μια «περίεργη» φωτιά εκδηλώθηκε σε χωματόδρομο στο λόφο των Κουταλάδων, πάνω από το Βύρωνα, καίγοντας ευτυχώς μόνο ένα πεύκο, αφού τόσο η Π.Υ., όσο και οι γειτονικές εθελοντικές ομάδες (του Βύρωνα και της Καισαριανής) έφτασαν γρήγορα στο σημείο.

Όπως επισημαίνει η Εθελοντική Δασοπροστασία Παπάγου-Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ):

«κάποιοι συνεχίζουν την καταστροφή των σημείων επιτήρησης του Υμηττού στην ευρύτερη περιοχή μας. Η ΔΑΠΑΧΟ ελπίζει να μην βρισκόμαστε σε αρχή εφαρμογής σχεδίων γενικευμένης καταστροφής του δάσους του Υμηττού»

Για την προστασία του Υμηττού, ενός από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, αλλά και του δασικού πλούτου της Ελλάδας συνολικά, απαιτείται να καλυφθούν άμεσα από την κυβέρνηση τα κενά και οι ελλείψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία, να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι που δίνουν «κίνητρα» για την καταστροφή των δασών αλλά και η συμμετοχή όσων πολιτών έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα σε εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας.

Παρακάτω ακολουθεί το ενημερωτικό δελτίο συμβάντος της εθελοντικής δασοπροστασίας παπάγου – χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ) για τη σημερινή πυρκαγιά στον Υμηττό.

Περισσότερα για τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ (καθώς και σε άρθρα που θα αναρτήσουμε το επόμενο σύντομο διάστημα)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΑΠΑΧΟ

Σήμερα στις 13:32 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο παρατηρητήριο της Φιλοδασικής στον λόφο της Κυρα-Λένης (Πάνω από την Καλοπούλα). Μετά από σήμα του κέντρου της Π.Υ (199 ΣΕΚΥΠΣ) για το σημείο αναχώρησε στις 13.35 της ΔΑΠΑΧΟ 2 (bremach) με τριμελές πλήρωμα. Το όχημα έδωσε άφιξη στο σημείο στις 13:42 και άρχισε να προσβάλει την πυρκαγιά συνδράμοντας οχήματα της Π.Υ και των εθελοντικών ομάδων του Βύρωνα και της Καισαριανής. Στις 13:50 το κέντρο της Π.Υ ζήτησε την συνδρομή του υδροφόρου Ιλισσός (υδροφόρο του Δήμου με 7000lt ) το οποίο ξεκίνησε αμέσως την ανάβαση στο βουνό με διμελές πλήρωμα. Στις 14:00 και ενώ το Ιλισσός ήταν καθ’οδόν το 199 ΣΕΚΥΠΣ το ανακάλεσε πίσω στο τομέα μας καθώς η φωτιά είχε οριοθετηθεί. Στις 14:20 ολοκληρώθηκε η κατάσβεση της φωτιάς και το ΔΑΠΑΧΟ 2  ξεκίνησε την συσκευασία των εγκαταστάσεων του για να αποδεσμευτεί στις 14:35 προκειμένου να τεθεί στις 14:45 σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εκ νέου.

Αντί σχολίου, η ΔΑΠΑΧΟ επισημαίνει ότι κάποιοι συνεχίζουν την καταστροφή των σημείων επιτήρησης του Υμηττού στην ευρύτερη περιοχή μας. Η ΔΑΠΑΧΟ ελπίζει να μην βρισκόμαστε σε αρχή εφαρμογής σχεδίων γενικευμένης καταστροφής του δάσους του Υμηττού, με την επισήμανση ότι αν κάτι τέτοιο ισχύει, η ομάδα μας θα δώσει την μάχη του Υμηττού με όλες της τις δυνάμεις συνδράμοντας με σοβαρότητα τις τακτικές κρατικές δυνάμεις στην υπεράσπιση του Υμηττού μας.

Για τη ΔΑΠΑΧΟ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

________________________________________________________

* Το παρατηρητήριο ήταν της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών
**Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαίου και λήγει στα τέλη Οκτωβρίου

Advertisements

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s